Rotterdam|nieuwbouw dijkwoning

 

Aan de Grindweg in Rotterdam (deelgemeente Hillegersberg) staan op de dijk vier aaneengeschakelde burgerwoningen uit 1899. De woningen huisvestte in het verleden de arbeiders die werkzaam waren op de boerderij verderop aan de Grindweg. De boerderij en de schuur hebben inmiddels de status gekregen van rijksmonument. De schuren en loodsen in de polder 110 Morgen, die in het verleden achter de dijkwoningen stonden en bij het boerenbedrijf hoorden, zijn inmiddels gesloopt.

 

De dijkwoning bestaat uit twee samengevoegde "burgerwoningen". Het oude interieur met de bedsteden heeft plaatsgemaakt voor een modernere inrichting met behoud van de oude draagstructuren. Dat de woning gebouwd is op en tegen een dijk is goed zichtbaar door het nivo verschil tussen de voorzijde en de achterzijde van het huis.

Uit onderzoek is gebleken dat de woningen gefundeerd is op een Rotterdamse paalfundering.

 

Bij het maken van het ontwerp is ervoor gekozen een duidelijk onderscheid te maken tussen de volumes van de bestaande dijkwoning en de nieuwe uitbreiding door ze fysiek van elkaar los te koppelen. Tussen de twee volumes is ruimte ontstaan voor een lager, terugliggend volume, waar de nieuwe entree voor de woning is gemaakt. De voormalige woonkamer wordt verplaatst naar de uitbreiding. Om het contact vanuit de keuken met de tuin te behouden en om vanuit de nieuwe woonkamer het idee te geven dat je "in de tuin zit", hebben we een breed tuinpad vrijgehouden naast de nieuwbouw. De hoge tuindeuren in de zuid- en westgevel van de nieuwe schuur annex oranjerie geven zowel zicht op als toegang tot de tuin.

 

Bij de uitwerking van het plan hebben we de voorkeur gegeven aan een klassieke uitstraling van de nieuwbouw, passend bij de bestaande dijkwoning en het historische verleden. Een aantal details die we hebben toegepast refereren naar de schuur die aan de monumentale boerderij is gebouwd. De toegepaste materialen en kleuren zoals de zwart gebeitste houten gevelbekleding zijn afgestemd met de bestaande dijkwoning.

 

opdrachtgever: particulier

status: in uitvoering

terug naar overzicht >
testje testje testje testje testje testje testje